Strelecký výcvik Kurz – Strelecká akadémia

logo SA - ofic

Na prvý štvrťrok budúceho roku /2015/ pripravujeme kurz pre začiatočníkov. Poprosíme, aby predbežní záujemcovia dali o sebe vedieť, pričom na základe veľkosti záujmu by sa stanovil konkrétny termín a ďalšie detaily … s pozdravom Pavol Brunovský

Adrian Gallo:

Keďže sa chcem okrem dlhých zbraní venovať aj športovej streľbe z krátkych zbraní, rozhodol som sa absolvovať kurz pre začiatočníkov. V tomto kurze som mal v pláne doplniť si moje teoretické a praktické vedomosti zo streľby krátkou zbraňou a samozrejme zamerať sa na odstránenie svojich chýb pri streľbe. Musím podotknúť, že som si vedomý svojich určitých chýb, ale v blízkom okolí som nenašiel streleckého inštruktora, ktorý by mi pomohol s ich odstránením, tak som zvolil takýto kurz. Túto formu som volil z dôvodu individuálneho prístupu inštruktora ku adeptom počas kurzu.

Obsah kurzu :

  • zásady bezpečnej manipulácie so zbraňou
  • povinnosti strelca pri manipulácii so strelnou zbraňou
  • zásady manipulácie so zbraňou na strelnici
  • spôsob nosenia zbrane a príslušenstva
  • nácvik manipulácie so zbraňou – držanie zbrane, postoj, mierenie, spúšťanie
  • strelecké pozície v stoji, v kľaku, v ľahu
  • poruchy pri streľbe a spôsoby ich odstránenia
  • mierená streľba na krátke a stredné vzdialenosti rôznymi spôsobmi
  • mierená streľba s rôznymi prvkami manipulácie
  • presná streľba na krátke a stredné vzdialenosti
  • presná streľba s prvkami manipulácie

Čo sa týka organizácie kurzu, tak inštruktorom bol pán Brunovský zo Streleckej akadémie v Bratislave.

  • Denver Nuggets
  • Je to človek, ktorý má dlhoročné skúsenosti s výcvikom príslušníkov ozbrojených síl a bezpečnostných zložiek. Sám strieľa športovo a robí aj rozhodcu na športových streleckých súťažiach. scarpe nike air force nere prezzo Problematike a tematike streleckých kurzov a výcviku sa pán Brunovský venuje už dlhodobo a mal som možnosť preniesť jeho skúsenosti do praxe počas nášho výcviku.

    Kurz sa konal v Spišskej Novej Vsi , v priestoroch krytej strelnice. Rozsah kurzu bol rozdelený zhruba do štyroch hodín, pričom sme minuli do 200 nábojov. Každý účastník kurzu si priniesol vlastnú zbraň, strelivo, púzdro na zbraň a zásobníky. NMD Adidas Dames Samozrejme strelecké okuliare pre ochranu zraku a sluchátka pre ochranu sluchu.

    Pred začatím kurzu sme absolvovali krátky pohovor s inštruktorom, kde sme si povedali naše skúsenosti so streľbou a uviedli sme naše očakávania od kurzu. Prešli sme si časový a obsahový plán kurzu a objasnili pár teoretických záležitostí. Samozrejmosťou bolo aj prebratie bezpečnostných zásad pri použití krátkej strelnej zbrane.

    Samotný kurz začal tým, že ako adepti sme strieľali pár rán na terč a inštruktor tak mal možnosť individuálne posúdiť schopnosti a návyky každého z nás. Osobne sa mi to celkom pozdávalo, nakoľko každý z adeptov mohol mať za sebou rôzne strelecké skúsenosti a návyky. Zároveň sa dalo odhadnúť, načo sa treba zamerať u jednotlivých strelcov.

    Po vyhodnotení úvodnej streľby sme začali s kurzom od samého začiatku použitia zbrane. Čiže v prvom rade bola bezpečnosť a správna manipulácia so zbraňou. Vysoko hodnotím prístup inštruktora, pretože počas celého trvania kurzu sme preberali témy najprv teoreticky, s vysvetlením a odôvodnením, prečo je to správne – a až potom nasledoval praktický tréning, ktorý bol najprv „nasucho“ bez nábojov a neskôr po zvládnutí učiva aj „naostro“ pri streľbe. V tomto duchu sa viedol celý kurz.

    Po zvládnutí bezpečnostných záležitostí sme pristúpili k prvkom streľby samotnej. Samozrejme pekne od základov. Začali sme postojom. Správna poloha nôh, tela a stability strelca je pri streľbe veľmi dôležitá. Poloha rúk, lakťov a skĺbenie všetkých tých svalov v tele, ktoré vedú k správnemu držaniu zbrane, to je to, kde som doteraz robil chyby. Až teraz vidím, kde sú moje rezervy. Pri úchope zbrane a správnom „prstoklade“ som si tiež všimol malé rozdiely. Zistil som ako je to správne a s akým úchopom mi tá streľba ide lepšie. Vďaka postrehom inštruktora sme boli schopní zistiť tú správnu polohu pri streľbe pre každého z nás. Vidím, že odstránenie zlých návykov je dôležitá vec a musím sa tomu venovať aj po zvládnutí kurzu. Zásahy na terči taktiež naznačovali a dali možnosť porovnať doterajší spôsob streľby a streľbu po získaní nových návykov, či už pri úchope zbrane, alebo správnom postoji.

    Po zvládnutí postoja, držania tela a úchopu zbrane sme pristúpili k práci so spúšťovým mechanizmom zbrane. nike air force 1 low hombre Áno, každá zbraň je síce iná, ale základné princípy platia všeobecne. Po zvládnutí práce so spúšťou sme zistili ako správne čítať mieridlá a čo všetko ovplyvňuje výsledok na terči. Prioritne sme sa zamerali na obrannú streľbu a snažili sa preniesť teoretické vedomosti do praxe. Streľba na terč s figurínou a so zásahovými zónami bola zaujímavá.

    Ďalším prvkom kurzu bolo zvládnutie úkonov ako sú tasenie zbrane a prebitie zbrane. Vtedy sme potrebovali mať zásobníky a púzdro, kde sme ich odkladali. Ozrejmili sme si ako správne tasiť zbraň, ako to správne použiť v jednotlivých situáciách. Samozrejme aj prebitie zbrane nám bolo ukázané v rámci rôznych techník a postupov. Canotte Golden State Warriors Líšili sa hlavne v detailoch, pričom nám bolo vysvetlené, čo všetko je dôležité a ako správne postupovať.

    Nasledovalo použitie zbrane pri dvojstreloch, vysvetlenie, praktická ukážka a samotná streľba. Air Jordan 4 Retro Pri tomto výcviku sme sa naučili, ako využiť takzvaný „reset“ pri spúšťovom mechanizme zbrane. Ozrejmili sme si vhodnosť situácií, kedy sa to dá využiť a každý z nás si mohol vyskúšať svoje schopnosti pri tomto druhu streľby v praxi.

    Zároveň sme si vyskúšali presnú a mierenú streľbu. Goedkoop Nike Air Max 2017 Absolvovali sme streľbu na čas, pod tlakom a po záťaži a streľbu za pohybu. Vysvetlili sme si prvky športovej streľby typu IPSC a Combat a zároveň prešli rozdiely medzi streľbou akčných športových disciplín a klasickou „mierenkou“.

    Samotný kurz hodnotím veľmi pozitívne a musím napísať, že bol pre mňa prínosom. Zistil som, kde robím chyby a ako ich odstrániť. Dozvedel som sa pre mňa dosť nových vecí a mal možnosť ich prediskutovať a odskúšať v praxi. Celý kurz prebiehal vlastne od teoretickej časti cez praktické ukážky a tréningy až po zložitejšie cvičenia. Inštruktor zvládal venovať sa každému strelcovi individuálne, všímal si jeho chyby a poradil ako ich zistiť a odstrániť. Chaussures Asics Môžem povedať, že po zvládnutí skúšok a získaní zbrojného preukazu, malo byť absolvovanie takéhoto kurzu prvou vecou, ktorú som mal spraviť. Ušetril by som tak pár stoviek nábojov, kedy som sa snažil sám nájsť ten správny spôsob streľby. nike air max pas cher Kurz mi v tomto ohľade dosť pomohol.

    Musím však uviesť aj to, že od kurzu netreba očakávať, že naň príde strelec začiatočník a odíde špičkový strelec disciplíny IPSC, to naozaj nie. Kurz Vám ukáže správnu cestu, ako získať správne návyky pri športovej streľbe, poukáže na možné chyby a ich odstránenie a poskytne Vám informácie ako správne trénovať a zlepšovať svoje schopnosti. Sám vidím, že po ukončení kurzu a získaní vedomostí ma ešte čaká veľa hodín tréningu, ale viem, čo všetko treba zlepšiť a na čo sa zamerať pri tréningu a súťažiach.

    V závere musím poďakovať inštruktorovi pánovi Brunovskému, ktorý s trpezlivosťou, prehľadom a odborným prístupom viedol celý kurz. Kurzy takéhoto charakteru je možné realizovať aj u nás, v našom okolí, samozrejme podmienkou je získať potrebný počet záujemcov a zabezpečiť strelnicu.